Zpráva o činnosti TJ Sokol Semčice za rok 2010

21.03.2011 22:43

                                                                                   V Semčicích 12. března 2011

Zpráva o činnosti

TJ Sokol Semčice za rok 2010

 

            Dobrý večer dámy a pánové,

 

            dovolte mi ve stručnosti shrnout dění v TJ Sokol Semčice v uplynulém roce – vesměs v roce 2010, protože zprávu jsem uspořádal chronologicky, počínaje naší loňskou výroční členskou schůzí až po tu dnešní.

            Zpráva o činnosti za rok 2009 končila dnem 27. února 2010, což byl také termín loňské „výročky“.

            Nejprve, než přejdu k chronologicky uspořádané zprávě, musím jako jednoznačně největší úspěch uplynulé sezóny vyhodnotit výkony našich nohejbalistů, které byly korunovány jejich postupem do I. třídy okresního přeboru. Více se k tomuto úspěchu nebudu vyjadřovat, protože bych tím bral vítr z plachet vedoucímu nohejbalového oddílu, který se postupu určitě obsáhleji vyjádří ve své zprávě o činnosti. Takže jen ještě jednou – děkujeme, blahopřejeme a přejeme jim další úspěchy, které určitě přijdou, protože jsem se i já nechal zaregistrovat…

            Ještě snad něco málo k administrativě. Výbor Sokola se v hodnoceném období sešel k 13 „plánovaným“ výborovým schůzím a k nespočtu nezbytných pracovních schůzek. Mimo výborové schůze proběhla také řada dalších jednání. Mezi nejdůležitějšími byla 3 – 4 jednání se zastupiteli obce Semčice, se statikem, se SDH Semčice, s regionálním zástupcem OSA (Ochranný svaz autorský), s panem Michalem Dlaskem, atd., atd., atd.

            Přestože se v loňském roce neprovedly žádné významné stavební práce či terénní úpravy, bylo ve prospěch sportovního areálu při organizovaných brigádách odpracováno více než 420 hodin. Do tohoto času není započítána příprava a běžná údržbu kurtů, čas strávený každodenním úklidem areálu, péčí o kvalitu a čistotu koupaliště a desítky a možná stovky hodin strávených přípravou a organizací sportovních turnajů, společenských akcí, zpracováním tabulek, diplomů, schůzováním, vyhodnocováním, zpracováním příspěvků do zpravodaje, nákupem a dopravou zboží a cen a obrovské množství času stráveného na kurtech jako rozhodčí a pořadatelská služba na turnajích a zábavách… Vyzvednout bych chtěl několik pracantů, kteří odvedli nejvíce „evidovaných“ hodin práce. Téměř 30 hodin odpracoval Ondřej Hynek, bezmála 20 hodin Josef Vondráček. Přes 16 hodin Radim Hynek a skoro 15 hodin Jakub Hřebík a Petr Kerner. Zvláštní kategorie je Josef Jiránek, který přestože odvádí svůj díl brigádnických hodin SDH Semčice, stihl odpracovat přes 12 hodin také ve sportovním areálu. Kromě členů výboru, jejichž přítomnost na brigádách považuji za samozřejmost, stojí za zmínku ještě přístup Zdeňka Kroupy (stará se, mimo jiné, o údržbu „motorových“ zařízení – sekačka, pila a strunovka) a obzvlášť Zbyňka Řípy a Míry Novotného, kteří nám několikrát významně pomohli při odstraňování následků havárií (za zmínku stojí výbuch bojleru v průběhu loňské výroční schůze, výměna prasklé hadice ve studni nebo oprava hlavního kohoutu přívodu vody do koupaliště).

            Na druhou stranu, mohl bych zde také vyhodnotit jména těch, kteří za loňský rok nehnuli ani prstem – neodpracovali ani minutu. Mohl bych sice přečíst jejich jména a jména těch, kteří nejenže nehnuli ani prstem, ale dokonce měli ještě tu drzost kritizovat práci nás ostatních, ale to, jak jsem za své dvouleté působení ve výboru poznal, stejně nemá cenu. Většinou se jedná o bezcharakterní jedince, s kterými kritika stejně ani nehne.

            Posledním bodem této části mého vystoupení je oznámení o ukončení členství v TJ Sokol Semčice. Dne 22. 11. 2010 jsem obdržel žádost o ukončení členství manželů Petry a Jana Hanušových v Sokolu z rodinných a zdravotních důvodů. Výbor tuto žádost projednal na své výborové schůzi dne 27. 11. 2010, shledal jako opodstatněnou a jako takovou i přijal.

            Od administrativy přejděme ke sportu, protože jsme v první řadě sportovní organizace. Tradičně první ryze sportovní akcí roku byl turnaj losovaných trojic v malé kopané „FOTBÁLEK NA PEPÍKA“. Proběhl 19. března 2010 zúčastnilo se ho 15 hráčů.

            13. února 2010, zde v klubovně, proběhl další ročník memoriálu Josefa REJMONA ve „čtyřkovém“ mariáši. Turnaje se zúčastnilo 8 hráčů, kteří byli losem rozděleni ke dvěma hracím stolům. Škoda, že nepřišlo alespoň o dva vyznavače „čtyřkového“ mariáše více, protože v záloze vyčkávali další dva kvalitní hráči, kteří tak nemohli do bojů o celkové prvenství zasáhnout.

            Od 25. února 2010 se naše organizace rozšířila o další oddíl – o kondiční cvičení. Něžné semčické pohlaví se dalo dohromady a pod vedením Zuzany Zahrádkové se schází k pravidelnému čtvrtečnímu cvičení v místní tělocvičně.

            Jarní část roku jsme zahájili usilovnou prací na kurtech a v areálu jako takovém. Občerstvení “Nad sítí” zahájilo svou činnost 26. dubna 2010 tak, aby na Rej čarodějnic bylo vše připraveno.

             30. dubna 2010, na Rej čarodějnic bylo příjemné jarní počasí, což se projevilo nebývalým zájmem široké veřejnosti – zvláště malých dětí bylo nepočítaně. Některé děti využily příležitost a přišly v krásných maskách čarodějnic. Také někteří dospělí se přestrojili za čarodějnice - někteří ani nemuseli.

            Následující odpoledne po “čarodějnicích” jsme strávili příjemnou procházkou okolím Semčic. 1. májový pochod vedl z koupaliště směrem k Holi a dál přírodním parkem Chlum k rybníčku Žid. Po krátkém občerstvení jsme se přes Kladěruby vrátili zpět do Semčic.

            8. května 2010 naši fotbalisté porazili SG Kosořice na jejich hřišti 1:3. Byl to však pohříchu náš první a také poslední úspěch v roce 2010.

            5. června 2010 pořádala Obec Semčice ve spolupráci s námi a SDH Semčice v našem sportovním areálu velmi úspěšný a na návštěvníky bohatý Dětský den. Odpoledne a následně i večer provázel Dětský den hudbou D.J. Karabin.

            11. června 2010 jsme uspořádali taneční zábavu s oblíbenou a stále populárnější punk-rockovou kapelou z Mladé Boleslavi – „Kočky neberem“. Bohužel, přišla jen necelá stovka tanečníků.

            V červnu se naplno roztočil kolotoč nekonečných úkonů a formalit kolem provozování koupaliště ve volné přírodě Semčice. 21. června 2010 proběhly první kontrolní odběry vody k určení její kvality (díky Františkovi Šturmovi – bez závad) a tak jsme mohli bez obav dne 25. června 2010 zahájit koupací sezónu.

            26. června 2010 se fotbalový oddíl Semčic zúčastnil turnaje v malé kopané Cadillac Cup 2010 v Luštěnicích.

            První skutečně velkou sportovní událostí léta byl 27. ročník Memoriálu Bohumila Sládka ve volejbale mužů, který byl zároveň 44. ročníkem volejbalového turnaje v Semčicích. Turnaj, který proběhl v sobotu 3. července 2010, se vydařil a věřím, že se tak podařilo navázat na předešlé úspěšné ročníky. Podrobnější zpráva z turnaje bude následovat.

            Velkou společensko-kulturní akcí léta byl „nultý“ ročník SEMČICE ROCK CAMP FESTIVAL 2010. 30. července 2010 vše zahájila skupina „ARTES“ po ní nastoupily nám již známé „Kočky“ a kolem 22 hodiny zazněly Semčicemi metalové tóny kapely „SYNDROM“. Po půlnoci se všichni dočkali očekávaného vyvrcholení programu – vystoupení skupiny „TŘI SESTRY REVIVAL BAND“.

            Srpen je v Semčicích nerozlučně spjat s „půlnočákem“. Loňský - 30. ročník půlnočního nohejbalového turnaje losovaných dvojic v nohejbale proběhl z 20. na 21. srpna a byl z několika hledisek výjimečný.

1.      nechali jsme hrát i registrované hráče okresního přeboru 2. a 3. třídy;

2.      do dějin vstoupil Tomáš MULAČ, který se stal historicky prvním hráčem, kterému se podařilo obhájit prvenství ve dvou po sobě následujících ročnících.

Pro informaci - turnaje se loni zúčastnilo 42 hráčů.

 Z 27. na 28. srpna 2010 se II. ročníku fotbalového turnaje v malé kopané "SEMČICE CUP 2010" zúčastnilo, oproti očekávání, jen pět týmů (z toho tři byly vesměs tvořeny hráči Semčic). Pořadí 1. Březovice, 2. Dobrovice, 3. Krbec & company, 4. MP Semčice („Mladé pušky“) a 5. SFA Semčice („Soubor fotbalových amatérů“) jasně vypovídá o naší úspěšnosti.

Konec srpna byl spojen nejen s koncem letních prázdnin a koncem koupací sezóny, ale také koncem letního provozu občerstvení ve sportovním areálu. Při této příležitosti bych chtěl znovu vyzvednou obětavou práci spojenou s provozem koupaliště. Voda byla permanentně v perfektním stavu – stejně jako okolí nádrže. Poděkování patří hlavně Františku ŠTURMOVI, který kvalitě vody i čistotě bazénu věnoval ohromnou spoustu času, energie a úsilí. Ale nesmíme zapomenout ani na pana Janatu, který se na provozu koupaliště, úklidu a prodeji vstupenek nemalou měrou podílel. Osvědčila se nám také loňská novinka – prodej permanentních vstupenek, který chceme letos ještě vylepšit.

Od 9. září se opět každý čtvrtek začaly scházet v místní tělocvičně zájemci o kondiční cvičení a 13. září zahájil svou činnost „SOKOLÍK“ - cvičení rodičů s dětmi do 3 let. Rodiče a děti využívají tělocvičnu zdejší ZŠ vždy v pondělí od 16 do 17 hodin.

22. září to přišlo – tak trochu bez „finálového“ boje - naši nohejbalisté vyhráli II. třídu okresního přeboru v nohejbale (Benátky nad Jizerou k utkání nepřijely) čímž postupili do I. třídy okresního přeboru.

25. září odpoledne byla „oficiálně“ ukončena loňská – díky nohejbalistům - úspěšná sportovní sezóna. Ukončení proběhlo stylově – „Semčickým trojbojem" – miniturnajem členů a přátel semčického Sokola ve volejbale a nohejbale. Na fotbal sice nedošlo, ale i tak to bylo příjemné zpestření konce sezóny.

A tím jsme ve své podstatě skončili na antuce. Pravda, pár tréninků na antuce ještě proběhlo, ale vesměs nastal čas přesunout se opět do tělocvičny.

V rámci kondičního cvičení se podařilo zorganizovat podzimní dvouhodinovku kondičního cvičení a to v sobotu 16. října kdy profesionální aerobic instruktorka připravila hodinu cvičeníbního programu PILATES, hodinu cvičení Kickbox Aerobiku a trochu Bodystylingu.

Pro velmi kladné ohlasy se 27. listopadu tato "Dvouhodinovka cvičení" opakovala, ale tentokrát se sešlo pouze šest cvičenek – a to je pohříchu málo.

Stejně jako v roce 2009, tak i loni, v týdnu od 14. do 21. listopadu se naši sportovci (vesměs fotbalisté) a jejich rodinní příslušníci – zúčastnili „horského soustředění“ v Krkonoších na Františkově. Počasí jim však nedovolilo podniknout víc než jednu horskou túru na Dvoračky, návštěvu plaveckého stadionu v Liberci a v Jablonci nad Nisou a pár zdravotních procházek.

Bylo by špatné nezmínit loňské úspěchy RTS – Racing Teamu Semčice. Naše organizace sice nesdružuje motoristické sporty, ale náš člen, Filip MAREŠ s Jakubem ŠMÍDEM se svou Škodou Favorit, kromě středočeského poháru Amater rally startovali také v konkurencí nabytém poháru Rally Show. Po dvou prvenstvích a jednom druhém místě si zaslouženě odvezli pohár za celkové vítězství.

Přišly Vánoce a s nimi tradiční klání. Toho volejbalového, dne 26. prosince se zúčastnilo 16 hráčů, kteří si dobře zahráli nejprve volejbal a pak i v klubovně na kytaru.

Vánočního nohejbalový turnaj losovaných dvojic, který se konal netradičně v pondělí 27. prosince, se zúčastnilo celkem 18 hráčů. I tentokrát byla bitva dohrána v klubovně na koupališti a to v tradičních semčických disciplínách „krabičkách“ a mariáši.

Novoročního turnaje v kopané, hraného 8. ledna 2011 se zúčastnilo pouze 9 hráčů a to je opravdu málo… Pozitivem bylo, že všichni zúčastnění tím pádem skončili na stupních vítězů…

V sobotu 5. února 2011 proběhla dlouho očekávaná nohejbalová schůze. Po delší debatě vyplynulo následující: V příští sezóně budou Semčice reprezentovat 2 družstva: Semčice „A“ budou hrát I. třídu okresního přeboru, tedy na 2 dopady a Semčice „B“ – budou s největší pravděpodobností hrát III. třídu okresního přeboru, podrobnosti budou upřesněny na schůzi okresního svazu nohejbalu, která se koná 15. března 2011.

Touto pozitivní informací, kterou jistě rozvine Míra Kučera ve své zprávě o činnosti nohejbalového oddílu, bych ukončil své dnešní vystoupení a úplně závěrem bych chtěl popřál nám všem minimálně stejně úspěšný rok 2011, jako byl rok 2010.

 

Děkuji za pozornost