červen 2011

08.10.2011 23:38

 

Z ČINNOSTI TJ SOKOL SEMČICE

 

Astronomické léto na severní polokouli nastává s červnovým slunovratem, tedy v okamžiku, kdy se Slunce na své zdánlivé pouti po obloze dostane nejseverněji. Obvykle se Slunce do těchto míst dostane okolo 21. června. Naše letošní léto však již započalo před několika týdny. Ranní mrazíky sice spálily spoustu mladých lístků a květů, ale denní a hlavně odpolední teploty byly skutečně letní. Pro koupání ideální, ale pro údržbu kurtů další velký problém – permanentní nedostatek vody. Slunce v kombinaci s větrem vysouší antuku a tím snižuje kvalitu povrchu a nám přidělává starosti s jeho údržbou. Před většími sportovními či společensko-sportovními akcemi nám naštěstí vypomohli hasiči a s pomocí výkonné hasičské techniky hrací plochu pokropili.

Mezi ty větší akce, kromě domácích zápasů našich nohejbalistů, lze započíst první ze série turnajů našeho hlavního sponzora - společnost Tereos TTD, a. s., a společensko-sportovní akci firmy Autoservis Petr Duřt. Dále pak sportovní setkání skupiny zaměstnanců ŠKODAAUTO, a. s. nebo Mlýnu Mladá Boleslav a v neposlední řadě také Dětský den pořádaný obcí Semčice.

Z akcí, které naštěstí nepotřebovaly kvalitně připravené kurty, musím vypíchnout Rej čarodějnic a Prvomájový pochod (viz níže).

            Naši fotbalisté sice trénují pravidelně každý pátek ve sportovním areálu na antuce, ale konfrontaci se starou gardou Kosořic nezvládli. V pátek 8. 5. na nádherně připravené travnaté hrací ploše v Kosořicích prohráli s domácími 3:2. Prohrávali dokonce 3:0, ale v závěru brankami Daniela Košťála a Petra Kernera alespoň snížili na přijatelný rozdíl jedné branky.

            Volejbalisté vyrazili v sobotu 4. 6. na turnaj do mladé Boleslavi na Bradlec, kde po celodenním boji obsadili solidní páté místo z devíti účastníků.

 

Foto: volejbal – Semčice;

           

            V následujícím období nás, mimo jiné, čeká příprava a organizace těchto akcí:

Ø      02. 07. 2011 – 45. ročník volejbalového turnaje v Semčicích, který je zároveň 28. ročníkem Memoriálu Bohumila Sládka ve volejbale;

Ø      19. 08. 2011 – Půlnoční nohejbalový turnaj neregistrovaných hráčů a registrovaných hráčů 2. a 3. třídy OP a hráčů nad 40 let věku;

Ø      26. 08. 2011 – Noční fotbalový turnaj;

Ø      V průběhu léta bude na koupališti probíhat pravidelné kondiční cvičení a cvičení ZUMBA pod vedením Fitness Instruktorky a Zumba Instruktorky s akreditovanou licencí.

 

Srdečně zveme širokou veřejnost k návštěvě našeho sportovního areálu a koupaliště a to nejen na avizované akce, či zbývající domácí zápasy našich nohejbalistů, ale také jen tak – relaxovat, vykoupat se, posedět a občerstvit se v našem „Šenku nad sítí“ nebo se i aktivně zapojit do nabízených sportovních aktivit.

Fotografie, aktuální informace i plánované akce, brigády i ostatním dění v jednotlivých oddílech a v TJ Sokol Semčice můžete sledovat na našem webu:

https://tjsokolsemcice.webnode.cz/ nebo na webu obce Semčice: https://www.obecsemcice.cz/.

 

Roman Hřebík

 

OHLÉDNUTÍ ZA PÁLENÍM ČARODĚJNIC NA KOUPALIŠTI

Poslední dubnovou sobotu jsme byli domluvení, že si dáme v semčickém sportovním areálu dostaveníčko nejen s kamarádkami čarodějnicemi, ale i s ostatními sousedy a kamarády, abychom dle tradice zapálili oheň, stejně jako spousta dalších v celé republice.

Když jsem si odpoledne chystala čarodějnickou sukni a začalo pršet, docela jsem si zoufala, že nám počasí zkazí rejdění. Připravila jsem si tedy i holínky a nepromokavou bundu, abych byla vybavená do každého počasí. Se synem jsem dorazila ve čtvrt na šest na koupaliště a viděla, že jsme se tam sešli jen 4. Zoufala jsem si podruhé a měla obavy, že předchozí déšť všechny odradil.

I když v Semčicích většinou prší málo, přeci jen jsem si již pomalu zvykla, že na akce různého typu prší téměř pravidelně.

V době zahájení akce (v půl šesté) se začalo do areálu trousit pár jedinců. Ještě stále to však nevypadalo nijak optimisticky. Nejspíš čekání na to, až oschne tráva, způsobilo, že se nám čarodějnice nesešly včas a hranice vzplála bez nich. Také neposlušná aparatura zapříčinila, že jsem si zoufala potřetí – zradil nás mikrofon.

Než jsme si stihli opéct špekáčky a dobrat se k tomu nejdůležitějšímu – vyhlásit tu nejhezčí maskovanou čarodějnici, začaly se postupně čarodějnice z koupaliště vytrácet. Nezbývá nám tedy nic jiného, věřit, že se příští rok vydaří počasí, a že se opět sejdeme, pořádně si po čarodějnicku zarejdíme a konečně odměníme ty nejvydařenější masky. Snad se příště sejdeme včas…

 

Vendula Kernerová

 

OHLÉDNUTÍ ZA PRVOMÁJOVÝM POCHODEM

            1. máje dopoledne opět sprchlo, ale nebylo to nic, co by nás odradilo. Po dobrém nedělním obědě jsme se sešli v semčickém sportovním areálu, abychom se vydali na tradiční pochod okolím Semčic.

Sraz byl stanoven na druhou hodinu odpolední, nechali jsme akademickou čtvrthodinku a ve čtvrt na tři jsme se vydali směr Úherce. Opět se našlo pár jedinců, kteří dorazili s malým zpožděním a doháněli náš zástup. Prošli jsme Úherci a vystoupali úvozem na Týnec. Někteří z nás na lehko, někteří se zátěží v podobě batohu, nebo dětského kočárku. V Týnci jsme si dopřáli malý odpočinek u požární zbrojnice. Dospělí obsadili lavičky a děti prolézačky. Po malém občerstvení jsme opět „nastartovali“ kočárky a pokračovali po silnici na křižovatku mezi Holými Vrchy a Ctiměřicemi. Přes křižovatku jsme přešli na polní cestu a přes Hol se vrátili do výchozího bodu – do Semčic. Ve sportovním areálu na nás opět čekalo občerstvení.

            Na pochod se vydalo 44, někdo přibyl, někdo odpadl, ale celkem se zúčastnilo cca 50 lidí. Děkujeme všem za milou společnost a příjemně strávené odpoledne.

 

Vendula Kernerová

 

Koupaliště ve volné přírodě Semčice

 

V polovině měsíce června bude na koupališti Semčice oficiálně zahájena koupací sezóna 2011. Na základě pozitivních reakcí na zavedení permanentních vstupenek v loňském roce jsme se rozhodli v nastaveném trendu pokračovat. Takže i pro letošní sezónu bude mít široká veřejnost možnost zakoupit si permanentní vstupenky v pokladně koupaliště na celou sezónu 2011 (cca od poloviny června do cca konce měsíce srpna).

Samozřejmě jako každý rok, tak i letos TJ Sokol Semčice odměnila pracovité děti (a nejen děti) permanentní vstupenkou ZDARMA. Oproti letům předešlým se však poněkud změnila pravidla pro jejich získání. Dříve každému dítěti stačila pouhá jedna účast – pomoc SDH Semčice při bílení nádrže. Letos, pro získání permanentky zdarma, musí skutečně „odpracovat“ požadovaných 5 hodin nebo se prokazatelně zúčastnit minimálně dvou brigád ve prospěch sportovního areálu (nejlépe jedné hasičské a jedné sokolské). Přehled brigád i odpracovaných hodin najdete také na webu Sokola.

 

CENÍK VSTUPNÉHO
NA KOUPALIŠTĚ VE VOLNÉ PŘÍRODĚ SEMČICE

 

Jednotlivé vstupné na koupaliště ve volné přírodě Semčice
pro letní období

 

 Děti do 5 let

ZDARMA

 Děti od 5 do 15 let, nevýdělečně činní do 26 let a důchodci

10,- Kč

 Dospělí

20,- Kč

 

 

Zvýhodněné vstupné na koupaliště ve volné přírodě Semčice
pro školy, dětské tábory a organizované skupiny

pro letní období

 

 1 odpovědný vedoucí + 10 dětí

60,- Kč

  každé dítě skupiny do počtu 10 členů 

7,- Kč

  každý dospělý ve skupině nad počet 10 dětí

15,- Kč

 

           

Při pobytu ve SA TJ Sokol Semčice jsou školy, dětské tábory a organizované skupiny povinny se řídit Metodickými pokyny k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví dětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízeních zřizovaných Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ze dne 22. prosince 2005, č.j.: 37 014/2005-25.

 

Permanentní vstupenky na koupaliště ve volné přírodě Semčice
pro letní období

 

 Děti, nevýdělečně činní do 26 let a důchodci

(podmíněno min. 5 brigádnickými hodinami)

ZDARMA

 Děti, nevýdělečně činní do 26 let a důchodci

100,- Kč

 Dospělí

(podmíněno min. 5 brigádnickými hodinami)

100,- Kč

 Dospělí

150,- Kč

 Členové TJ Sokol Semčice

100,- Kč

 Členové TJ Sokol Semčice

(podmíněno min. 10 brigádnickými hodinami)

ZDARMA

 

 

Výbor TJ Sokol Semčice

 

 

NOHEJBAL

 

„áčku“ se daří“ béčko“ se hledá…

Zatímco „A – tým“ v I. třídě OP kraluje – vyhrálo všech 5 dosavadních zápasů, „B – tým“ se trápí a hledá – z 5 odehraných zápasů (vesměs vyrovnaných zápasů) uhrálo pouze jednu remízu… Věřme, že v příštích zápasech áčku výkonnost vydrží a béčko se chytne.

Jak sami hráči říkají – hojná návštěvnost a podpora diváků nejen na domácích zápasech potěší a motivuje k lepším výkonům. Fanoušci, děkujeme za podporu.

 

Foto: nohejbal - Semčice „A“;                      Foto: nohejbal - Semčice „B“;

 

Dne 27. 5. jsme uspořádali nábor dětí do žákovského nohejbalového oddílu. Na „zkušenou“ přišlo 9 dětí v rozmezí 5–15 let. O žáky se ve sportovním areálu stará hráč „áčka“ – Ondřej Hynek, kterému asistuje Roman Moc. Tréninky dětského oddílu probíhají v pátek od 17:00 hod.. Pokud by zájem u dětí o tento sport vydržel nebo dokonce vzrostl, máme v plánu na příští sezónu přihlásit žáčky do krajské nohejbalové soutěže. Vzhledem k tomu, že děti hrát chtějí a scházejí se i v jiné než tréninkové dny věřím, že jejich výkonnost poroste. Držme palce nejen jim, ale i Ondrovi s Romanem, aby se jim práce dařila.

 

Foto: nohejbal - Semčice žáčci;

 

Více informací o odehraných zápasech, ale i rozpisy zbývajících zápasů najdete na webových stránkách TJ Sokola Semčice (https://tjsokolsemcice.webnode.cz/).

 

Ondřej Hynek

 

KONDIČNÍ CVIČENÍ – ZUMBA

 

            Bavíte se rádi? Máte rádi pohyb a latinsko-americké rytmy? Tak právě Zumba je pro Vás to pravé!

            Jmenuji se Michaela Kristenová a několik let jsem se závodně věnovala latinsko-americkým tancům. V poslední době mě naprosto uchvátila Zumba. Jsem držitelkou akreditované licence MŠMT Fitness Instructor a licenci Zumba Instructor.

            A kde nás najdete? Každé úterý od 18:00 na koupališti v Semčicích.

            S sebou vhodnou obuv, krém na opalování a dobrou náladu. Cena 50 Kč.

            Začínáme 14. 6. 2011.

Těším se na Vás, Míša

 

Michaela Kristenová

Fitness Instructor a Zumba Instructor
 tel: 724 704 904

 

Jak je to s koupáním v koupališti v semčicích doopravdy

           

            Vážení spoluobčané,

            o koupání v „našem“ sportovním areálu a o lidech kolem i mimo něj jsem za dobu existence Semčického zpravodaje popsala nejeden řádek. Většinou se jednalo o poděkování obětavým lidem, kteří svou poctivou prací de facto umožňují provozování hasičské nádrže jako koupaliště ve volné přírodě. Jsou to hodiny a hodiny nesnadné a namáhavé práce. Začíná to čištěním a natíráním nádrže (vesměs SDH Semčice), ale to samo kvalitu vody stěží zabezpečí do poloviny června. Pak už ale musí začít ta hlavní dřina s každodenním čištěním stěn bazénu, vypouštění a čištění brouzdaliště, úklid kolem bazénu, úklid sociálních zařízení, sekání trávy atd., atd., atd.

            Proč ale tohle vlastně píšu – na sokolské výroční schůzi, po mém ekonomickém zhodnocení, byl z řad hostů vznesen návrh, abychom celou ekonomiku kolem „koupání“ zveřejnili ve Zpravodaji:

            Začneme tedy tím příjemnějším – příjmy (to je to, co každého vždy nejvíc zajímá – výběr vstupného). Za období „koupací sezóny“ (tj. 1. 7. 2010 – 15. 8. 2010) bylo vybráno 54.930,- Kč za vstupné a 3.550,- Kč za prodej permanentek. Celkem tedy 58.490,-Kč.

            A nyní to, co nikdo nevidí – náklady: (kdo chce – ať si vezme kalkulačku a počítá se mnou). Faktury za chemii od firmy DONAUCHEM Nymburk byly uhrazeny v celkové výši 17.810,- Kč. K termínu zahájení koupací sezóny jsme povinni zajistit provedení kontrolních odběrů k určení kvality vody ke koupání. Tyto rozbory se musí provádět každých 14 dní po celou dobu průběhu koupací sezóny. Jednotlivé rozbory jsou zaměřeny (bez našeho vlivu) na jiné složky a pohybují se v rozmezí 1.728,- Kč – 2.574,- Kč za rozbor (ceny z r. 2010). Celkem jsme Zdravotnímu ústavu v Praze za loňský rok uhradili 11.070,- Kč.

            A nyní je na řadě lidský faktor. Abychom udrželi kvalitu vody na tak vysoké úrovni, jak jsme, resp. jak jste v posledních letech zvyklí (většinou jsme mezi koupališti ve volné přírodě nejlepší na okrese, někdy i v kraji), je nutné provádět každodenní mechanické čištění stěn nádrže, chemická údržba kvality vody, sběr odpadků, úklid sociálních zařízení, vybírání vstupného… Na výplatách za tyto nezbytné práce bylo vyplaceno 26.800,- Kč. S provozem koupaliště souvisí také sekání a odvoz posekaného trávníku – neboť většina ploch kolem koupaliště je využívána právě při koupání, resp. při slunění a odpočinku. Za sekání, včetně benzínu, se vyplatilo 8.290,- Kč. To je však proti minulým letům zanedbatelné minimum, protože spoustu této práce děláme v rámci brigádnických hodin a nevyužíváme „placených“ služeb (nebo jen velmi omezeně – za první posekání přerostlé trávy na jaře).

            Takže ten, kdo počítal se mnou se dostal na zápornou hodnotu -5.480,- Kč. A to jsem do celkového výpočtu nezahrnovala nákup vstupenek, barev a štětců na vymalování kabinky u vchodu, nákup košťat, násad či sítěk na mechanické odstraňování nečistot, nákup čistících a desinfekčních prostředků a spoustu dalších nezbytných drobností. Za zmínku stojí také řádově 30 ks permanentních vstupenek, které rozdáváme zdarma mezi semčické děti a ostatní brigádníky, kteří se podílí na chodu areálu jako takového.

            Zhodnocení? Ať si každý sám udělá zhodnocení, zda to je nebo není pro Sokol tak výhodný obchod. Smutné je že si to stále někteří naši spoluobčané myslí. Každý rok se setkáváme s názorem: „Proč bych já měl platit – když jsem to tady kdysi stavěl, někdy čistil, natíral…“ 20,- Kč za celodenní vstupenku pro dospělého návštěvníka je jen symbolickou částkou, symbolickým příspěvkem, abychom koupání v Semčicích vůbec mohli realizovat. Ale to bychom nesměli být v Semčicích nebo možná v Čechách.

            A proč tedy nezahájíme koupací sezónu dříve – jako by se hodilo třeba letos? Podle toho co je psáno výše ti pozornější a vnímavější asi pochopí… Pro ty ostatní: za rozbory, chemii a další záležitosti platíme, i když je ošklivo a nikdo se nekoupe! Letošní sezóna bude zahájena ppod. 15. 6. Do této chvíle jsme na vstupném nevybrali ještě ani korunu, ale za chemii jsme již museli zaplatit přes 10.000,- Kč a před zahájením koupací sezóny ještě budeme muset zaplatit za rozbory vody.

            Pokud jste si tento článek přečetli a alespoň se nad jeho obsahem zamysleli, pak splnil svůj účel a víc jsme vlastně ani nechtěli.

            Příjemné prožití léta – třeba na koupališti v Semčicích – přeje všem TJ Sokol Semčice.

 

Vlaďka Hynková