Voda sinicím odolává, horko to však může změnit

01.08.2018 06:52

Zdroj: https://boleslavsky.denik.cz/zpravy_region/voda-v-koupalistich-sinicim-odolava-horko-to-vsak-muze-zmenit-20180731.html

 

Voda sinicím odolává, horko to však může změnit

    Mladoboleslavsko – Suché a horské počasí s vymetenou oblohou, které definuje letošní jaro i léto, v současných dnech kulminuje. Řada koupališť na okrese zaznamenává rekordní návštěvnost a zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se v dohledné době mělo něco změnit.
    Jako tradičně ovšem vysoké teploty mohou nejen ke koupání lákat, nýbrž jej i zkomplikovat – stávající podmínky totiž svědčí sinicím, jejichž zvýšený výskyt může způsobit zdravotní komplikace. V krajním případě mohou hygienici v dané lokalitě vyhlásit zákaz koupání.
    Na Mladoboleslavsku je ovšem v tomto směru situace zatím vynikající, jak dosvědčuje Eva Jouklová, vedoucí mladoboleslavského Oddělení hygieny obecné a komunální, spadající pod Krajskou hygienickou stanici. "Na všech okresních koupalištích, která sledujeme, jde tedy hlavně o betonové nádrže s recirkulací vody, nikoliv třeba o rybníky, zůstává voda vhodná ke koupání," podotýká. "Pouze Písník v Bakově nad Jizerou se potýká se zhoršenou kvalitou vody, situace není zatím katastrofální, ale po koupání je vhodné se ještě osprchovat čistou vodou," říká Eva Jouklová.
    "Pokud ale bude horké počasí pokračovat, můžeme pravděpodobně očekávat zvýšený výskyt sinic a zhoršení kvality vody i na místech, která jsou zatím v pořádku," varuje Eva Jouklová a dodává, že aktuální stav vody dle nejnovějších měření lze sledovat na webových stránkách krajské hygienické stanice Středočeského kraje. Ty skutečně na všech monitorovaných koupalištích s výjimkou zmíněného Písníku, tedy na koupalištích v Bělé pod Bezdězem, Dobrovici, Bukovině, Dolním Bousově, Kláštěře, Luštěnicích, Semčicích a Všejanech, indikují vysokou kvalitu vody.
    Správce koupaliště v Bělé pod Bezdězem Martin Dufek potvrzuje: "Bělské koupaliště je napájeno pitnou vodou přepadem z hlučovských pramenů, čili voda je zde sama o sobě poměrně kvalitní, ale i tak samozřejmě musíme v těchto vedrech více dbát o její čištění, takže přidáváme více chemie," uvádí Martin Dufek. "Nemůžeme samozřejmě dosáhnout takové sterility jako třeba koupaliště v Boleslavi, přeci jen jsme koupaliště přírodní, ale vodu máme i tak zatím zcela vyhovující."
    Návštěvnost Bělského koupaliště je podle jeho správce letos enormní. "Měli jsme zde i přes tisícovku lidí denně, což nebývá zvykem. Jezdí sem i lidé z Doks, neboť tam se podle všeho začíná zhoršovat kvalita vody v Máchově jezeře," říká Martin Dufek.
    A konečně i koupaliště v Semčicích je letos obléháno davy lidí dychtících po osvěžení. "Jen za posledních čtrnáct dní zde snad bylo více lidí než vloni za celou sezónu," říká správce Jan Klimo. "A podle hygienické kontroly, která zde byla minulý týden, je voda zcela v pořádku, tak doufejme, že to tak zůstane," přeje si Jan Klimo. Žně pro něj a další provozovatele koupališť, pokud ovšem kvalita vody v horku neklesne, zřejmě jen tak neskončí – dlouhodobá prognóza předpovídá, že vedra nás zatím opouštět nebudou.
Autor: Karel Smažík