Vyrazte na koupaliště! Kvalita vody je až na Bakov v pořádku

03.08.2013 07:58

zdroj: https://boleslavsky.denik.cz/zpravy_region/vyrazte-na-koupaliste-kvalita-vody-je-az-na-bakov-v-poradku.html

Mladoboleslavsko - Koupaliště v okrese nemají s kvalitou vody zpravidla problém. Jedinou výjimkou je Bakov

 
 
 

Milovníci vodních hrátek mohou bez obav vyrazit na většinu koupališť na Mladoboleslavsku. Podle krajské hygienické stanice je kvalita vody dobrá. Jediným problémovým místem je koupaliště v Bakově nad Jizerou, kde se objevil zvýšený výskyt sinic.

Podle hygieniků je tato voda nevhodná ke koupání pro vnímavé jedince. „Jde o přírodní koupaliště, kde se voda chemicky neošetřuje," vysvětlila starostka města Jana Štěpánová. Veřejnost je ale o stavu vody přímo na místě informována. Další měření kvality vody se zde uskuteční už v pondělí.

Přestože jinde v okrese se sinice dosud neobjevily, hygienici varují, že se za teplého počasí může kvalita vody rychle měnit. Doporučují proto věnovat případnému výskytu sinic pozornost a po koupání se preventivně osprchovat. V opačném případě lidem hrozí bolest hlavy, vyrážka či střevní a žaludeční potíže.

Problémy ovšem nepůsobí jen sinice, ale i samotné počasí. Kvůli pondělnímu přívalovému dešti byla pár dní uzavřena koupaliště Kněžmost a Dolní Bukovina. Obě koupaliště jsou už vyčištěna a ode dneška jsou znovu plně v provozu.

Vodu vhodnou ke koupání potvrdili hygienici také na koupalištích v Dobrovic,i nebo Klášteře na Jizerou. Totéž platí pro Semčice, Všejany a Dolní Bousov.

„Koupaliště v Bakově je přírodní. Čistotu vody tu tedy upravují jen ryby, ale chemicky se neošetřuje."
Jana Štěpánová, starostka Bakova