Semčický zpravodaj - říjen 2011

06.10.2011 22:59

https://obecsemcice.cz/zpravodaj/zpravodaj_13_4.pdf

 

Z   Č I N N O S T I   T J   S O K O L   S E M Č I C E

Léto 2011 se do kronik rozhodně nezapíše jako teplotně nejvydařenější. Letošní nepovedenou koupací sezónu na koupališti ve volné přírodě v Semčicích jsme zahájili dne 17. 6. a ukončili dnem 5. 9. 2011.

Naštěstí počasí výrazně neovlivnilo ostatní, hlavně sportovní, akce. Jednou z mála letošních výhradně společensko-kulturních akcí byla (téměř již tradiční) taneční zábava
s punk-rockovou kapelou „Kočky neberem“ z Mladé Boleslavi, kterou letos „předskočila“ kapela „Saint Devils“ z Mnichova Hradiště. Přestože příjmy ze vstupného nepokryly výdaje, akce se vydařila a věříme, že i v příštím roce „Kočky“ v Semčicích zahrají.

45. ročník volejbalového turnaje v Semčicích, který byl zároveň 28. ročníkem Memoriálu Bohumila Sládka ve volejbale, si zaslouží vlastní příspěvek, stejně tak jako 31. ročník Půlnočního losovaného nohejbalového turnaje neregistrovaných hráčů a registrovaných hráčů 2. a 3. třídy OP a hráčů nad 40 let věku a 3. ročník Nočního fotbalového turnaje „Semčice Cup 2011“ (viz níže).

Sportovní areál, kromě semčických sportovců, sponzorů TJ Sokol Semčice a několika komerčních zájemců, letos využilo také pár dalších zájemců – např. TJ Sokol Malešice (volejbalový turnaj „Semčický džbánek“) a mládežníci z Mnichova Hradiště (letní volejbalové soustředění).

V průběhu sezóny (29. 8.) oslavil náš dlouholetý člen Karel Klimo st. své 60. narozeniny. Touto cestou mu všichni ještě jednou přejeme všechno nejlepší a hlavně to zdravíčko…

Letošní ukončení sezóny proběhne dne 24. 9. od 13:00 hod. ve sportovním areálu jako losovaný turnaj trojic v nohejbale, volejbale a fotbale – Semčicý trojboj.

Jako každý rok, tak i letos TJ Sokol Semčice uzavřela s Masarykovou základní školou a mateřskou školou Semčice dohodu o využívání tělocvičny pro provozování sportovních aktivit ve dnech:

Pondělí - volejbal - 18:00 - 19:30 hod.;

Středa - Sokolík - 16:00 - 17:00 hod.;

Středa - volejbal - 19:00 - 20:00 hod.;

Sobota - fotbal - 18:00 - 20:00 hod.;

Neděle - nohejbal žáci - 15:30 - 17:00 hod.;

Neděle - nohejbal - 17:00 - 19:00 hod.

Závěrem bych chtěl poděkovat všem členům i nečlenům Sokola, kteří nám v průběhu sezóny pomáhali - nejen s organizováním a průběhem všech turnajů, ale také se podíleli na zabezpečení chodu organizace jako takové, nebo ji alespoň podpořili. Bez nich by se ta naše „kára“ táhla mnohem a mnohem hůř.

Fotografie, aktuální informace i plánované akce, brigády i ostatní dění v jednotlivých oddílech a v TJ Sokol Semčice můžete sledovat na našem webu:

https://tjsokolsemcice.webnode.cz/ nebo na webu obce Semčice: https://www.obecsemcice.cz/.

 Roman Hřebík

 

V O L E J BA L

Letní prázdniny jsme zahájili – jako každoročně – letos již 45. ročníkem volejbalového turnaje, který byl zároveň také 28. ročníkem „Memoriálu Bohumila Sládka“. Mezi hosty jsme přivítali předsedu okresního volejbalového svazu pana Vidnera, přišel se na nás podívat pan Vašek Syrový, kterému jsme letos všichni přáli k 80. narozeninám a dostavila se spousta dalších známých sportovců.

Letos bylo vše úplně jinak – žádné sluníčko a koupání – jen mraky a studený vítr. Také nám chyběl náš dlouholetý spoluorganizátor Michal Dlask, který se vypravil na cestu podél západního pobřeží Afriky až do JAR.

A hlavně, poprvé se nám skutečně přihlásila 2 čistě ženská družstva. Obě byla z pražských Malešic a na kurtu č. 3 sehrála vysoce kvalitní volejbalové „mnohasetové“ bitvy. Na závěr děvčata porazila v přátelských utkáních i některá mužská družstva.

Ale k hlavní soutěži. S ohledem na vývoj počasí, zvláště na severu republiky (lokální záplavy) nám letos nedorazila družstva Jablonce a Liberce – určitě měla jiné starosti. I tak se přihlásilo 10 družstev, která základní boje odehrála ve 2 pětičlenných skupinách. Z každé skupiny postoupila nejlepší 2 družstva, která mezi sebou vybojovala konečné pořadí.

Při neúčasti „našich Dlasků Mlasků“ se na 1. místo vrátili volejbalisté z České Lípy. Druhé místo obsadilo „Umachartový čelo“ s několika hráči Aera Odolena Voda v sestavě. Třetí se umístil „Prasyl MB“ a finálovou skupinu doplnili hráči z Brodců.

Celý turnaj jako každoročně probíhal na kurtech se sportovním zápalem a mimo kurty v kamarádské atmosféře. Jen při vyhlašování někteří poražení asi neunesli tíhu svého postavení a všem ostatním účastníkům a také pořadatelům patrně chtěli zkazit euforii z dobře připraveného a kvalitně odehraného turnaje – škoda...

Ale jiní nás naopak potěšili. Děvčatům z Malešic se u nás tak zalíbilo, že tu některá nejen přenocovala, ale hlavně u nás v průběhu léta zorganizovala svůj vlastní turnaj se semčickou nálepkou „Semčický džbánek“. Tohoto turnaje se zúčastnila další, pro nás do té doby neznámá družstva, která byla s přípravou, organizací i samotným areálem nadšená. Již nyní máme další zájemce o pronájem areálu na volejbalové turnaje v roce 2012.

Celé letní prázdniny měl každý možnost přijít si zahrát volejbal. Ti zkušenější nebo ti, kteří si troufnou, chodili hrát v pondělí a všichni ostatní bez omezení, tzn. i ti, kteří si chtěli jen „pinknout“, chodili ve středu v podvečer.

Na ukončení volejbalové sezóny byl na 10. 9. 2011 naplánován Dobrovicko-Semčický turnaj amatérských mixů (4 muži + 2 ženy). Původně měli Semčice zajistit pouze kurty a občerstvení, ale nakonec to dopadlo úplně jinak. Na poslední chvíli jsme se museli postarat prakticky o vše, jen na pozvánky jsme měli ve čtvrtek už opravdu moc málo času. Řekněme, že to druhá strana „trochu“ podcenila. Už teď víme, že příště jinak – sami a lépe. Turnaje se nakonec zúčastnila jen 4 družstva (z toho 2 čistě semčická). Počasí nám přálo víc než na začátku prázdnin, a tak jsme si turnaj náležitě užili. Zvítězilo družstvo Dobrovice, které bylo celou dobu „dotováno“ dvěma semčickými hráči. 2. skončili volejbalisté z Chrástu a o 3. a 4. místo se podělili domácí.

Více informací o odehraných zápasech, ale i rozpisy zbývajících zápasů najdete na webových stránkách TJ Sokola Semčice (https://tjsokolsemcice.webnode.cz/).

 Vlaďka Hynková

 

31.  R O Č N Í K   P Ů L NO Č N Í H O   N O H E J B A L O V É H O

T U R NA J E   L O S O V A N ÝC H   D V O J I C

V pátek 19. 8. 2011 uspořádala TJ Sokol Semčice již 31. ročník „Půlnočního nohejbalového turnaje losovaných dvojic - neregistrovaných hráčů a registrovaných hráčů do 2. a 3. třídy OP“.Po dopoledním přívalovém dešti jsme měli kurty pěkně pokropené, ale odpolední druhá deštivá vlna nás už tolik nepotěšila. Všude stála voda! Jen díky obětavé práci organizátorů i zbývajících členů místní TJ byly kurty kolem 17. hodiny v hratelném stavu.

Do soutěže se přihlásilo 38 mužů. Ti byli rozlosováni do 19 dvojic a 3 skupin. První a druzí ve skupině postoupili do KO systému. Vítězné dvojice KO systému sehráli mezi sebou finálové zápasy o umístění na stupních vítězů.

Vítězem letošního ročníku se po několika letech stala dvojice čistě semčických odchovanců: Libor Dlask a Ondřej Hynek. Druhé místo vybojovali Luděk Rejmon a Bohumil Jonak a třetí příčku obsadili Pavel Kaláb a Josef Kadeřávek.

Celý turnaj měl vysokou a velmi vyrovnanou herní úroveň, vše probíhalo v ryze přátelské atmosféře, která je pro tento turnaj tolik typická. K tomu napomohl také Dušan Moc - náš zatím nejúspěšnější odchovanec - hrající v současné době s družstvem Čelákovic o bronzovou pozici v naší nohejbalové extralize, který odpískal všechny finálové zápasy.

 Vlaďka Hynková

 

N O H E J BA L

Okresní nohejbalové soutěže se pomalu dohrávají, a tak je na čase zhodnotit dosavadní průběh a seznámit vás s působením obou našich mužstev v nich.„A“ mužstvo, které hraje I. třídu okresního přeboru, si v počátku vedlo velice dobře. Všechna utkání v první části soutěže vyhrálo. Za zmínku stojí domácí utkání s Hlavencem, které bylo velmi dramatické. O těsnou výhru domácí bojovali až do posledního zápasu trojic.Dále pak další domácí utkání proti družstvu Plazy „B“ – na tento zápas dorazilo více jak 6 desítek fanoušků - to pro nás bylo velikou podporou a ctí a patří jim veliké poděkování. I tento zápas „áčko“ dotáhlo do vítězného konce. Po tomto utkání začala druhá část soutěže. V ní jsme bohužel tak úspěšní nebyli.

Oba těžké venkovní zápasy, (Hlavenec a Plazy) jsme prohráli. V Hlavenci to byla těsná prohra 4 : 3, ovšem zápas v Plazých byl velice nepovedený, což podtrhuje naše vysoká prohra 6 : 1. Po druhé části jsme drželi průběžné 2. místo v tabulce o 2 body za vedoucím Hlavencem, což znamenalo, že ve třetí části soutěže budeme hrát všechna utkání na domácích kurtech, kromě utkání proti 1. týmu v tabulce – Hlavenci.

Ještě před začátkem třetí části soutěže se nám podařilo získat posilu – z Jizerního Vtelna k nám přestoupil Radovan Huk. A mimo jiné, ze soutěže odstoupily Kolomuty „A“. Tato (3. část) část stále probíhá.

K prvnímu zápasu měl přijet Bakov n/J., ale pro nedostatek hráčů se nedostavil, jako druhý nás čekal zápas v Hlavenci s naším velikým soupeřem o celkové prvenství. Bohužel toto utkání jsme nezvládli a prohráli ho 5 : 2. Chtěl bych poděkovat početné skupině fanoušků za jejich podporu na tomto zápase.

V příštím kole nás čeká volno (Kolomuty „A“ odstoupily) a ve čtvrtek 15. 9. do Semčic přijede Jizerní Vtelno (utkání začíná již v 16.00 hod.). V posledním utkání sezóny přivítáme ve čtvrtek 22. 9. taktéž od 16.00 hod. mužstvo Plazy „B“.

V současné době na vedoucí Hlavenec ztrácíme 4 body a jeho předstižení je pouze teoretické. Vítěz automaticky postupuje do kvalifikace o krajskou soutěž.Na zbylé 2 zápasy se moc těšíme a doufáme v diváckou podporu, která v rámci okresu nemá žádnou konkurenci!

„B“ mužstvo, které v Semčicích vzniklo po několika letech odmlky, nastupovalo ve 3. třídě okresního přeboru. Letošní ročník byl pro mnohé prvním soutěžním a bohužel se z různých důvodů týmu nedařilo nastupovat v optimální sestavě. Po dvou odehraných částech soutěže (doma a venku) byli Semčice na posledním místě s pouhým 1 bodíkem. To znamenalo, že ve třetí části budou zajíždět na všechna utkání na hřiště soupeřů.

V předposledním utkání soutěže se „béčku“ konečně podařilo zvítězit a celkem jasně přehrát družstvo Kolomut „B“ na jejich hřišti 5 : 1. V poslední utkání - v Hlavenci - se štěstěna opět odvrátila a hosté podlehli domácímu „B“ týmu, sice po urputném boji, ale přesto jednoznačně 6 : 0.

Nohejbaloví žáci celé léto pilně trénovali a v současné době se u nich jednoznačně projevuje určité zlepšení, které se každým dalším tréninkem zvyšuje.

V letošní sezóně máme v plánu ještě účast na žákovském turnaji v Brodcích, kam jsme byli pozváni trenérem brodeckých žáků. Chceme zde porovnat naši výkonnost s dalšími žákovskými týmy v okrese. Věříme, že tento turnaj bude nejen konfrontací, ale i dobrým motivačním prvkem pro zimní přípravu a nadcházející sezónu, ve které by naši žáci měli měřit síly s družstvy středočeského kraje v krajském přeboru žáků.

Pokud by ještě někdo měl zájem o zapsání do žákovského nohejbalového oddílu TJ Sokol Semčice, může tak učinit i v podzimní a zimní době - budeme trénovat každou neděli od 15:30 hod. ve školní tělocvičně semčické ZŠ.

  Miroslav Kučera, Radim Hynek, Ondřej Hynek

 

F O T B A L

Dne 26. srpna 2011 se konal v areálu semčického koupaliště 3. ročník turnaje v malé kopané pod názvem „Semčice Cup 2011“.Počasí nám po předchozích dvou deštěm máčených ročnících tentokrát opravdu přálo a ukázalo nám svoji vlídnější tvář. Teploty dosahovaly tropických hodnot a na obloze nebylo vidu po jediném mráčku, za což se sluší poděkovat všem meteorologům v čele s Dagmar Honsovou ☺.

Sluncem rozžhavené antukové kurty se tak již nemohly dočkat stejně nažhavených fotbalistů. Marně však čekaly na tým Cadillacu z Luštěnic, který se asi hodinu před plánovaným začátkem z turnaje telefonicky odhlásil. Turnaje se tedy nakonec zúčastnilo, stejně jako loni, pouze 5 mužstev.

Vítězství z předchozích dvou ročníků, a tedy útok na případný hattrick, přijeli obhajovat hráči z Březovic. O něco blíže to k nám měli hráči z Dobrovice a zbylé tři týmy tvořili hráči ze Semčic a okolí. Třetí mužstvo pak hráči sdruženi kolem Martina Šturmy startující pod názvem „Borat tým“. Domácí TJ Sokol Semčice, stejně jako loni, vsadil na dva týmy, čili Semčice „A“ a Semčice „B“.

Zahajovací utkání stylově patřilo loňským vítězům, kteří se utkali s týmem Dobrovice. Cestu za obhajobou začali hráči Březovic vítězstvím v poměru 4:2.Druhý zápas patřil domácím hráčům Semčic „B“, proti kterým se postavili hráči Borat týmu. Vyrovnané utkání, které v normální hrací době skončilo remízou 1:1, museli rozhodnout pokutové kopy. V nich měli větší štěstí hráči Semčic „B“ a připsali si tak do tabulky 2 body za vítězství 2:1p.

Do třetího utkání nastoupili hráči Semčic „A“ proti kterým se postavil Borat tým. Utkání se začalo vyvíjet lépe pro domácí tým Semčic „A“, kteří se po nervózním začátku dostali do vedení 2:0. Hráči Boratu se však nevzdali a snížili na 2:1. Závěr utkání však již patřil hráčům Semčic „A“, kteří nakonec zvítězili 4:2.

Ve čtvrtém utkání proti sobě nastoupili hráči Semčic „B“ a Březovic. Utkání bylo opravdu zajímavé a místy i správně vyhecované. Na chuť si tak přišli především diváci, kteří nejedenkrát byli svědky početných diskuzí a emocí mezi hráči jednotlivých týmů. Hodně práce měl zejména rozhodčí utkání, který musel udělit dokonce i několik 2minutových trestů. Větší štěstí měli nakonec hráči Březovic a zvítězili v poměru 1:0. Připsali si tak do tabulky již druhé vítězství v turnaji.

Do pátého utkání, které pomyslně rozdělilo turnaj na dvě poloviny, nastoupili hráči Dobrovice a domácí Semčice „B“. Domácí hráči, „rozpumpovaní“ z předchozího nervózního utkání, v něm utrpěli již druhou porážku na turnaji. Tentokrát v poměru 1:4 z jejich pohledu.

Turnaj se tedy přehoupl do své druhé poloviny. Proti sobě se postavili domácí Semčice „A“ a hráči Březovic, kteří by se v případě vítězství již mohli radovat z celkového vítězství v turnaji. Vyrovnané utkání, které v normální hrací době skončilo díky perfektně fungujícím obranám na obou stranách bezbrankovou remízou, musely rozhodnout opět pokutové kopy. V nich měli větší štěstí domácí Semčice „A“. Do tabulky si tak připsali 2 body za vítězství 1:0 po penaltách.

Na řadu přišlo sedmé utkání turnaje a hráči Březovic v něm nastoupili proti Borat týmu ke svému poslednímu zápasu turnaje. Tento zápas hráči Březovic prohráli 0:1 gólem, po kterém reklamovali faul na brankáře. Rozhodčí zápasu vše viděl a zcela po právu branku uznal. Tým Březovic měl za sebou poslední zápas a čekal, kam jej v konečném pořadí vynesou zbývající výsledky soupeřů.

Do osmého utkání proti sobě nastoupili hráči Semčic „A“ a Dobrovice. Utkání bylo dlouho vyrovnané, do vedení se dostali hráči Semčic „A“ a až v úplném závěru stanovili konečný výsledek utkání v poměru 2:0 pro domácí.Předposlední deváté utkání přineslo divákům podívanou v podobě derby mezi týmy Semčice „A“ a Semčice „B“. „Áčko“, hnáno vidinou celkového vítězství v turnaji, v něm porazilo chlapce z „B“ mužstva v poměru 4:0.V posledním utkání letošního turnaje nastoupilo mužstvo Dobrovice v přímém souboji o třetí místo proti Borat týmu. Lépe se vedlo dobrovickým, kteří zvítězili 3:2.

Konečné pořadí turnaje:

1. místo Semčice „A“

2. místo Březovice

3. místo Dobrovice

4. místo Borat tým

5. místo Semčice „B“

- Nejlepším střelcem a hráčem turnaje se stal Pavel Mareš (Semčice „A“);

- Nejlepším brankářem turnaje byl vyhlášen Martin Volák (Březovice).

Napotřetí se nám turnaj vydařil i výsledkově, neboť celkové vítězství konečně zůstalo na domácí půdě. Dalším pozitivem bylo vydařené počasí a fakt, že se během turnaje nikomu nic nestalo. Nezbývá než poděkovat všem zúčastněným za sportovní výkony a pořadatelům za vzornou organizaci turnaje.

Více informací o odehraných zápasech, ale i rozpisy zbývajících zápasů najdete na

webových stránkách TJ Sokola Semčice (https://tjsokolsemcice.webnode.cz/).

 Martin Sládek

 

„S O K O L Í K“   C V I Č E N Í   R O D I Č Ů   S   D Ě T M I

( K O N D I Č N Í   C V I Č E N Í   –   A E RO B I K )

Minulý školní rok jsme se scházeli každé pondělí v tělocvičně spolu s holčičkami, chlapečky a jejich maminkami, abychom se společně trochu protáhli. Vzhledem k malému zájmu široké semčické veřejnosti cvičení rodičů s dětmi pod záštitou TJ Sokol Semčice tento školní rok probíhat nebude. Pevně věřím, že případní zájemci o pohyb si najdou adekvátní náhradu.

Na srpnové schůzi bylo výborem Sokola jednohlasně rozhodnuto o okamžitém ukončení „Kondičního cvičení“ pod hlavičkou tělovýchovné jednoty z důvodu nezájmu účastníků kondičního cvičení - aerobiku o chod, pomoc či alespoň pouhou podporu činností TJ Sokol Semčice.

 Vendula Kernerová

 

Z U M B A

Během měsíců července a srpna se konaly v Semčicích na koupališti hodiny Zumby s Míšou. Bohužel kvůli nepřízni počasí byla frekvence lekcí značně omezena, ale i tak bych moc chtěla poděkovat všem „Zumbistkám“, které se cvičení zúčastnily - že se nestyděly a přišly něco udělat pro své tělo.

Ostatní, nejen dámy, srdečně zvu do tělocvičny při základní škole v Semčicích každé úterý od 17:00 hod.

Těším se na Vás.

  Michaela Kristenová,